Wat is Tinnitus Management inSentis (TMI)?

Onze Tinnitus Management inSentis (TMI) formule biedt een uitgebreide aanpak om effectief om te leren gaan met tinnitus. Deze methode combineert psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie.

Tijdens de counselingsessies maken we gebruik van Tinnitus Retraining Therapie (TRT), een wetenschappelijk onderbouwde methode die je helpt om inzicht te krijgen in de mechanismen achter tinnitus. Het doel is om te begrijpen wat er precies gebeurt in je brein en waarom de tinnitus zoveel impact op je leven heeft. Dit inzicht is essentieel om de reactie op de tinnitus stap voor stap te leren verminderen en te werken aan gewenning.

Om het proces van gewenning te ondersteunen, leren we ook enkele technieken voor geluidsverrijking. Dit houdt in dat er een geluidsbron wordt ingezet om de tinnitus relatief stiller te laten klinken. De invulling hiervan is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Soms kan zachte achtergrondmuziek tijdens rustige momenten al voldoende zijn. In andere gevallen kan een eenvoudig achtergrondgeluid in de leefruimte of op het nachtkastje een oplossing bieden.

Als stress- of emotionele klachten een rol spelen in jouw situatie, wordt dit ook mee opgenomen in de counseling. Deze bredere aanpak zorgt ervoor dat we niet alleen werken aan de tinnitus, maar ook linken leggen naar de onderliggende factoren die de klachten kunnen versterken.

Met de TMI-formule bieden we een persoonlijke, doelgerichte behandeling die je helpt om de controle terug te krijgen en de last van tinnitus en/of overgevoeligheid voor geluid te verminderen.

Wat is tinnitus?

Tinnitus of oorsuizen betekent dat je geluid waarneemt (bijvoorbeeld fluiten, piepen, sissen, ruisen, brommen,...), zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is.

Wat is hyperacusis?

Hyperacusis betekent dat je overgevoelig bent voor normale, alledaagse geluiden die voor andere mensen niet te luid zijn (bijvoorbeeld het rinkelen van bestek, wind in de oren, spelende kinderen, blaffende honden...). Mensen met hyperacusis ervaren deze geluiden als onaangenaam, irriterend of zelfs ondraaglijk.

Wat is misofonie?

Misofonie betekent dat je bepaalde, specifieke geluiden onaangenaam, irritant of ondraaglijk ervaart (bijv. smakgeluiden, kuchen, ...). Je reactie op deze geluiden is veel te sterk.

Wat is jullie doelgroep?

Onze behandeling is gericht op mensen die last ondervinden van tinnitus (oorsuizen) en/of overgevoelig zijn voor geluid.

Zijn de sessies steeds individueel?

Ja, de sessies zijn altijd individueel. We geloven in een persoonlijke aanpak, zodat we gericht kunnen werken aan jouw specifieke situatie. Het is wel mogelijk dat familieleden of anderen uit je omgeving, zoals een partner of ouder, aanwezig zijn om je te ondersteunen.

Moet er steeds een neus-keel-oorarts (NKO) geraadpleegd worden?

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, en in sommige gevallen is er een medische oorzaak die behandeld moet worden. Daarom is het raadzaam om eerst je huisarts te raadplegen. Als er een medische oorzaak vermoed wordt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een neus-keel-oorarts (KNO-arts) voor verder onderzoek.
Het onderzoek bij de KNO-arts is van raadzaam om verschillende redenen: 1. Uitsluiten van onderliggende oorzaken: Het is belangrijk om te achterhalen of er een fysieke oorzaak is voor je tinnitus, die eventueel behandeld kan worden. Dit kan bijdragen aan het verminderen of zelfs verhelpen van de symptomen.
2. Begrijpen van je situatie: Het is essentieel om te weten of je tinnitus geen teken is van een onderliggende ziekte. Als je in onzekerheid verkeert over een mogelijke ziekte, kan de angst de reactie op tinnitus versterken, waardoor het moeilijker wordt om eraan te wennen. Het geruststellende gevoel dat er geen medische oorzaak is, kan helpen om de angst te verminderen.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

De basisbehandeling bestaat uit 3 sessies van 1 uur, nl. 1 intakegesprek en 2 counselingsessies.
We raden aan om na het basistraject van 3 sessies een follow-up sessie te volgen na enkele weken/maanden om de vooruitgang te evalueren en eventueel bij sturen.
In onderling overleg kunnen eventueel extra follow-up sessies worden ingepland indien gewenst.

Het team

Ons team bestaat uit ervaren psychologen en een ervaringsdeskundige met een gespecialiseerde opleiding, ondersteund door nauwe samenwerking met audiologen en neus-keel-oorartsen. De kracht van onze aanpak ligt in de interdisciplinaire combinatie van psychologische en audiologische expertise, aangevuld met de persoonlijke betrokkenheid van een ervaringsdeskundige. InSentis werd in 2012 opgericht vanuit de passie en inzet van onze ervaringsdeskundige, die van patiƫnt evolueerde naar hulpverlener om anderen met tinnitus en geluidsgevoeligheid te helpen. Ons volledige team werkt volgens het Tinnitus Management inSentis-model, dat een consistente, bewezen begeleiding garandeert.

Ik heb helemaal geen last van oorsuizen, maar ik ben wel overgevoelig voor geluid. Kom ik in aanmerking voor behandeling?

Ja. Overgevoeligheid voor geluid komt vaak voor in combinatie met tinnitus, maar kan ook voorkomen zonder dat er sprake is van tinnitus.
Het onderliggend mechanisme is nauw verwant met tinnitus en kan op gelijkaardige manier met TRT behandeld worden.

Ik kan de meeste geluiden verdragen, maar heb veel last van enkele specifieke geluiden. Heb ik dan last van overgevoeligheid voor geluid?

Ja. In dit geval spreekt men over misofonie. Dit betekent dat je een afkeer hebt van specifieke omgevingsgeluiden, zoals het blaffen van honden, het kraken van chips, krijt op een bord,... Ook hier zijn de reacties die optreden gelijkaardig aan deze van tinnitus. Misofonie wordt behandeld met een combinatie van TRT, aangevuld met componenten uit de cognitieve gedragstherapie.

Wordt de therapie terugbetaald door de ziekteverzekering?

Nee. De therapie wordt momenteel niet terugbetaald door het ziekenfonds of andere aanvullende ziektekostenverzekeringen.

Ik heb hoorapparaten. Heeft dit een invloed op de counseling?

Nee, hoorapparaten vormen geen belemmering voor de counseling of het toepassen van geluidsverrijking. Integendeel, als een hoorapparaat wordt aanbevolen, is het belangrijk om dit eerst te bespreken met je audioloog, neus-keel-oorarts of hoorcentrum. Hierdoor kan de therapie optimaal afgestemd worden op jouw situatie.

Wordt mijn tinnitus "gemaskeerd"?

Nee, bij onze aanpak wordt tinnitus niet gemaskeerd. Maskeren houdt in dat je de tinnitus probeert te verbergen achter andere geluiden, wat tijdelijk verlichting kan geven, maar geen blijvende oplossing biedt. Zodra de apparaten worden uitgeschakeld, blijft de tinnitus even sterk aanwezig. In plaats daarvan gebruiken we geluidsverrijking als ondersteuning om het tinnitussignaal relatief minder overheersend te maken. Het doel is niet om het te verbergen, maar om eraan te wennen, want gewenning is niet mogelijk als je het signaal structureel probeert te maskeren.